Saturday, August 21, 2010

MASAKAN SIMPLE DAN PANTAS TAPI SEDAP

TELUR IKAN GORENG KUNYIT
GULAI LEMAK IKAN PATIN
BENDI GORENG BELACAN


TELUR IKAN GORENG KUNYIT
Bahan-bahannya:
1/2 kg telur ikan tenggiri
1 biji bawang besar dimayang halus
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 biji tomato di potong enam
3 sudu besar minyak untuk memasak
Cara memasak:
Panaskan kuali dan minyak, apabila panas masukkan telur ikan yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam, goreng sehingga garing dan kacau-kacaukan agar ia tidak hangus. Apabila sudah garing masukkan bawang dan tomato dan kacau-kacaukan sehingga rata dan sedia untuk dihidangkan.
GULAI LEMAK IKAN PATIN
Bahan-bahannya:
1/2 kg ikan patin
8 biji cili padi
1 labu bawang besar
segengam ikan bilis
(tumbukkan bahan2 berwarna biru)
2 sudu minyak masak
1/2 biji santan kelapa
sedikit asam jawa/ 2 keping asam keping (mana-mana pun takpe)
garam secukup rasa
2 sudu kecil gula
2 biji tomato dipotong 4
Cara memasak:
Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga agak garing, lepas itu masukkan santan dan air asam, biarkan kuah mendidih, masukkan ikan, garam dan gula. Selepas 10 minit masukkan tomato dan hidangkan.
BENDI GORENG BELACAN
Sayur Bendi ( agak2 la dalam sepinggan hidangan)
(di potong serong-serong)
3 biji cili merah
1/2 labu bawang sederhana besar
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
segengem ikan bilis atau udang kering (mana2 pun takpe)
(tumbukkkan bahan yang berwarna biru)
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
3 sudu besar air
Cara memasak:
Panaskan kuali dan masuukan sedikit minyak. Apabila minyak sudah panas masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Tumis sehingga agak garing, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan bendi dan kacau2 sehingga rata dan empuk. Kemudian sedia dihidangkan.
Masakan ini sesuai untuk mereka yang mempunyai masa yang sangat terhad untuk memasak sebelum berbuka. Jangka masa untuk memasak 3 jenis hidangan ini tidak sampai dalam 1 jam sahaja. Selamat mencuba!!


No comments:

Post a Comment