Thursday, August 12, 2010

NASI BERIYANI UDANG dan RENDANG LALA


NASI BERIYANI UDANG


Bahan-bahan:


3 pot beras basmathi

1/2 kg udang sederhana besar

1 paket rempah beriyani Faiza (kecil)

2 kuntum bunga lawang

5 biji buah pelaga

1 batang kulit kayu manis

3 sudu minyak sapi

3 sudu air asam cair

Garam secukup rasa

1 labu bawang dimayang halus

2 biji tomato di hiris-hiris


Cara Memasak:


Basuhkan beras dan letakkan minyak sapi serta sedikit garam. Biarkan nasi sehingga masak. Sementara itu panaskan kuali serta tumiskan bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga naik baunya. Bancuhkan rempah beriyani tadi dan masukkan ke dalam kuali dan masak sehingga naik garing, letakkan sedikit garam dan 3 sudu air asam cair. Bila kuah dah hampir pekat masukkan udang dan kacau-kacaukan. Kemudian masukkan bawang beserta tomato dan ketepikan. Apabila nasi sudah hampir masak (air dah kering) masukkan udang yang telah dimasak tadi dan kacaukan hingga rata di dalam periuk nasi tadi dan biarkan nasi masak sepenuhnya. Apabila sudah masak sila hidangkan.


RENDANG LALA


2 kg siput lala rebuskan dan kopekkan isinya

2 labu bawang besar

3 inci halia

10 tangkai cili kering

3 batang serai

3 inci lengkuas

2 inci kunyit/1 sudu sederhana serbuk kunyit

(blend'kan yg berwarna biru)

sedikit bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis

sebungkus kecil kerisik

1 cawan santan pekat

sedikit garam

1 sudu sederhana gula

sedikit gula merah/gula kabung

2 sudu minyak masak untuk menumis


Cara memasak:


Panaskan kuali, masukkan minya masak. Apabila minyak sudah panas masukkan buah pelaga,bunga lawang dan kayu manis sehingga naik bau. Kemudian masukkan bahan yang telah di'blend tadi dan kerisik kemudian masak sehingga naik bau dan pekat, kemudian masukkan santan, gula,garam,gula merah, bila kuah dah pekat masukkan siput lala yang telah direbus tadi dan masak sehingga kuah kering dan setelah masak hidangkan.


No comments:

Post a Comment