Saturday, August 21, 2010

MENU YANG BIASA ANDA LIHAT

SOTONG GORENG RAMPAI
LELE BELADO

SAMBAL BILIS KENTANG


KARI KEPALA IKAN KAPITAN

SOTONG GORENG RAMPAI
1/2kg sotong yang telah dipotong-potong
5 batang kacang panjang (di kerat2 panjang)
1/2 biji lobak merah (di mayang kasar)
1/2 labu bawang besar dimayang halus
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak
Cara memasak
Gaulkan serbuk kunyit bersama sotong dan garam. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Apabila minyak telah panas masukkan sotong yang telah digaul tadi masak sehingga garing dengan api yang sederhana kuat, kemudian masukkan lobak merah kacau lagi, selepas itu masukkan kacang masak sehingga kacang agak lembut dan hidangkan.
LELE BELADO
1/2kg ikan keli (digoreng sehingga garing)
10 biji cili kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit belacan
(blend'kan bahan-bahan berwarna biru)
2 sudu besar minyak untuk menumis
2 sudu besar air asam cair
1 sudu sederhana besar gula
Cara Memasak:
Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. Masukkan garam dan gula dan masak sehingga garing. Kemudian masukkan air asam dan boleh tambah air sekiranya kuah agak pekat. Bila telah mendidih masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi kacau-kacaukan dan hidangkan.
SAMBAL BILIS KENTANG
1/2 kg ikan bilis
6 biji kentang ( dipotong2 agak nipis)
10 biji cili kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit belacan
(kisarkan bahan-bahan berwarna biru)
2 sudu besar air asam cair
1 sudu sederhana besar gula
3 sudu besar minyak untuk menumis
minyak untuk menggoreng (ikan bilis dan kentang)
Cara Memasak:
Gorengkan ikan bilis sehingga garing diikuti dengan kentang. Guna kuali yang lain untuk menumis sambal. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Masak sehingga garing dan masukkan sedikit air untuk mempercepatkan cili tersebut masak. Apabila kuah agak garing masukkan gula dan garam serta air asam. Tambahkan air sekiranya kuah agak pekat, bila kuah telah mendidih masukkan ikan bilis dan kentang yang telah digoreng tadi dan kacau-kacau sedia untuk dihidangkan.
KARI KEPALA IKAN KAPITAN
1 kg kepala ikan merah
4 sudu besar rempah ikan BABA's (dibancuh dengan air)
3 sudu air asam cair
1 labu bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih
(tumbukkan bahan berwarna biru)
sedikit halia dimayang kasar
1 sudu kecil biji sawi
3 sudu minyak untu menumis
1/2 biji santan kelapa
2 biji tomato
6 batang bendi
garam secukup rasa
Cara Memasak:
Panaskan periuk dan masukkan minyak biarkan sehingga panas. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air, biji sawi dan halia. Tumiskan sehingga naik bau dan minyak. Apabila rempah telah naik minyak dan garing masukkan garam, air asam dan santan kacaukan sehingga mendidih. Apabila kuah telah mendidih masukkan kepala ikan diikuti dengan bendi dan tomato serta tutupkan periuk. Telah masak hidangkan




No comments:

Post a Comment